THE ONE®: Doplněk stravy pro podporu funkce mitochondrií

The One® je jedinečný doplněk stravy navržený pro podporu funkce mitochondrií, jejich zdraví, metabolismu a odolnosti vůči stresu. Obsahuje směs nutraceutik a extraktů z rostlinných látek, které mohou podpořit zpracování potravy na využitelnou energii. Zjistěte proč a jak jednotlivé složky v doplňku stravy The One® fungují.

The one doplněk stravy podpora mitochondrií

Jak funguje mitochondriální metabolismus?

V první řadě je třeba pochopit, co jsou vlastně mitochondrie zač a jak fungují. Každý buněčný proces v našem těle probíhá díky mitochondriím, našim továrnám na výrobu energie na buněčné úrovni. Tyto organely mají důležitý vliv zejména na:

  • Produkci energie
  • Produkci hormonů
  • Svalové kontrakce
  • Životní cyklus buněk
  • Optimální srážlivost krve

Využitelná energie ve formě ATP

Až tisíc mitochondrií osidluje každou buňku v našem těle a nepřetržitě přeměňují kalorie z potravy na využitelnou energii typu ATP (adenosintrifosfát), která tvoří až 95 % energie spotřebované naším tělem.

Kromě toho mitochondrie pomáhají také s regulací tvorby nových buněk a jejich růstu, s buněčnou diferenciací, odumírajícími buňkami a s odstraňováním či recyklací poškozených buněk (autofagie a mitofagie). Při tak obrovském množství funkcí a míry produkce energie se není čemu divit, že jsou mitochondrie náchylné na poškození.

Zranitelnost mitochondrií

Při procesu zvaném oxidativní fosforylace mitochondrie syntetizují ATP a zároveň generují vysoké množství reaktivní formy kyslíku. Tato forma slouží jako signální molekuly regulující buněčnou funkci, mohou ale také způsobit poškození DNA.

Potřeba energie a podněty zvnějšku ovlivňují dělení a biogenezi mitochondrií, které v průběhu svého životního cyklu neustále produkují další mitochondrie. Zároveň musí mitochondrie jakožto generátory buněčné energie jako první reagovat na změny prostředí, námahu a vyčerpání a jsou náchylné na toxiny a látky znečišťující prostředí.

Podpora mitochondrií pomocí jedinečné kombinace přírodních látek může zvýšit jejich efektivitu a biogenezi a zároveň navodit cytoprotektivní dráhy, které optimalizují jejich zdraví a metabolismus.

funkce lidského těla

Složky v doplňku stravy The One® pro podporu mitochondrií

Jednotlivé složky v doplňku stravy The One® byly pečlivě vybrány tak, aby společně poskytovaly nejlepší možnou podporu funkce mitochondrií.

PQQ pro ochranu mitochondrií a podporu biogeneze

Pyrrolochinolin chinon neboli PQQ je antioxidant s prokázanou schopností podpořit biogenezi a metabolismus mitochondrií skrz řadu drah a transkripčních faktorů (proteiny, které se spolupodílejí přepisu dědičné informace DNA na RNA).

PQQ stimuluje hlavní regulační molekulu PCG-1a, která dále aktivuje geny podporující mitochondriální aktivitu a buněčný metabolismus. Kromě toho také pomáhá regulovat krevní tlak, cholesterol, triglyceridy a energetický metabolismus.

Ve studiích na zvířatech se ukázalo, že nedostatek PQQ vede k pozastavení růstu, ke ztrátě plodnosti a ke snížení počtu mitochondrií. Jeho zařazení do stravy pak vedlo k nárůstu počtu mitochondrií i jejich efektivity.

CoQ10 pro optimalizaci funkce mitochondrií

Lipidový antioxidant koenzym Q10 neboli ubichinon má významný vliv na tvorbu buněčné energie. V mitochondriíchusnadňuje přenos elektronů do ATP, čímž podporuje jejich schopnost vytvářet energii.

Při laboratorním testu přidání CoQ10 do stárnoucí mitochondrie významně zlepšilo její funkčnost a v řadě studií se ukazuje možnost napomoci koenzymem Q10 zvrácení degenerace důležitých orgánů.

  • Ukázalo se, že nejvyšší koncentrace koenzymu Q10 se přirozeně vyskytuje v mozku, srdci, játrech a ledvinách.
  • Suplementace CoQ10 dokázala zvrátit mitochondriální disfunkci, u které se přepokládá souvislost s poklesem ženské plodnosti s rostoucím věkem.
  • Pomocí CoQ10 se povedlo také zlepšit dysfunkci mitochondrií v mozku související se stářím nebo neurodegenerativními onemocněními.

Resveratrol pro zpomalení stárnutí a odstranění poškozených mitochondrií

Poškození mitochondrií je jeden z hlavních biomarkerů stárnutí. Antioxidační polyfenol resveratrol vykazuje vysoké množství tzv. anti-aging vlastností a aktivuje sirutiny – „enzymy dlouhověkosti“, které napodobují příznivé účinky omezení příjmu kalorií na projevy stárnutí.

Stejně jako PQQ resveratrol může stimulovat mitochondriální biogenezi, účinek lze navíc podpořit cvičením. Podporuje také oxidativní fosforylaci (dýchání mitochondrií), zatímco redukuje množství reaktivní formy kyslíku a zánětu.

Resveratrol zvyšuje produkci oxidu dusnatého, prospívá srdci, pozastavuje zánětlivou cyklooxygenázu a pomáhá odbourávat beta-amyloidní plak. Zvyšuje také aktivitu antioxidačních enzymů glutathion-peroxidázy, S-transferázy a S-reduktázy, superoxiddismutázy a katalázy.

Ukázalo se, že resveratrol napomáhá funkci mitochondrií v buňkách jater a kosterního svalstva a indikuje tvorbu nových mitochondrií v endotelových buňkách (jednoduchá vrstva buněk vystýlající vnitřek cév). Navíc indikuje odstranění poničených buněk pomocí autofagie a mitofagie, což redukuje vznik zánětů a chrání před oxidačním poškozením.

buněčná funkce

Tokotrienoly pro zvýšení antioxidačního účinku

Tokotrienoly patří do skupiny vitamínu E a jsou distribuovány v lipidové vrstvě buněčné membrány. Mají výborné antioxidační, neutroprotektivní a protizánětlivé účinky, pomáhají snižovat cholesterol a stimulují hlavní antioxidační spínač Nrf2.

Bylo prokázáno, že delta a gama tokotrienoly pocházející z annatto (výtažek získaný ze semen tropického stromu achiote) snižují celkový cholesterol, LDL, triglyceridy a cytokiny spojené s kardiovaskulárními  onemocněními. Účinně také snižují oxid dusnatý a nabízí větší antioxidační účinek než alfa tokoferoly nebo směs tokoferolů a tokotrienolů.

13 osvědčených adaptogenních rostlinných extraktů

Součástí jedinečné směsi je také 13 extraktů z osvědčených adaptogenních bylin, které jsou známé pro podporu těla v náročných situacích. Podporují reakci organismu na stres a náhlé vysoké nároky na energii, například při fyzickém výkonu.

Patří sem výtažky z bobulí acai a goji, oddenku gynostemmy (jiaogulan), kořenů maca, amerického ženšenu, lékořice čínské, rodioly, astragalu a ashwagandhy, plodu klanoprašky a reishi, kůry catuaby a semen guarany.

Každý z výtažků má ve směsi své místo. Například kořen ženšenu podporuje bystrost, paměť a chrání neurony před toxiny; bobule acai mají významné antioxidační a protizánětlivé účinky a goji, přezdívaná jako bobule dlouhověkosti, nabízí anti-aging, neuroprotektivní a antioxidační vlastnosti.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡