Anti-aging: Co to je a jak můžete stárnutí zpomalit i vy?

Stárnutí je přirozený proces, který jednou dostihne každého z nás. S každým rokem se naše tělo a kůže mění, ne vždy tak, jak by se nám líbilo. Moderní věda a medicína se proto už řadu let snaží vyvinout ty nejlepší prostředky proti stárnutí, tzv. anti-aging produkty. Co všechno stárnutí ovlivňuje a jak můžeme proces zpomalit?

co je antiaging

Co je anti-aging

Anti-aging zahrnuje širokou škálu praktik, produktů a technik, které mají za cíl zpomalit nebo minimalizovat příznaky stárnutí. Mezi běžné příznaky stárnutí patří ztráta elasticity kůže, vznik vrásek, ale také zhoršení zraku, tělesné změny (zejména úbytek svalů), pokles energie nebo zhoršení kognitivních funkcí.

V boji proti stárnutí nejvíce pomáhá udržování zdravého životního stylu, ideálně již od mládí. Patří sem zejména vyvážená strava, pravidelný pohyb a kvalitní spánek. K udržení mladistvosti ale mohou pomoci také určité živiny, často obsažené v anti-aging doplňcích stravy.

Jak bojovat proti stárnutí?

Jak jsme již zmínili, proti příznakům stárnutí se dá do určité míry bojovat pomocí různých doplňků stravy. Ty nám umožní tělu dodat živiny, které příznaky stárnutí potlačují komplexně nebo cíleně. Zaměřit se můžeme zejména na tyto aspekty:

  • Zpomalení stárnutí buněk
  • Podpora energie
  • Obnova buněk
  • Optimální výživa
  • Detoxikace organismu

Zpomalení stárnutí buněk

S příznaky stárnutí je obvykle nejúčinnější bojovat na buněčné úrovni. Proti stárnutí buněk lze bojovat pomocí různých živin, které podporují mladistvé geny, zdravou reakci na inzulín nebo také odbourávání senescentních buněk či autofagii, tedy recyklaci buněčných zbytků. 

Autofagii lze podpořit například pomocí doplňku stravy GEROPROTECT® Autophagy Renew, který obsahuje dvě účinné látky, piperlongumin a luteolin. 

Podpora energie

S přirozeným procesem stárnutí úzce souvisí pokles produkce energie. Kromě toho, že dříve přichází únava je pokles energie rizikový také vzhledem k funkci srdce a dalších životně důležitých orgánů.

Mitochondrie v našem těle fungují jako buněčné továrny na výrobu energie. Proměňují živiny, tedy sacharidy, tuky a bílkoviny, které v průběhu dne přijmeme v podobě jídla, na využitelnou energii. Pro svou funkci ale potřebují koenzymy, jejichž produkce s věkem klesá.

Doplněk stravy NAD+ Cell Regenerator™ a Resveratrol obsahuje nikotinamid ribosid, který může vést ke zvýšení hladiny důležitého koenzymu pro funkci mitochondrií NAD+. Navíc obsahuje resveratrol, který funkci mitochondrií může podpořit zvýšením citlivosti na inzulín.

NAD Cell Regenerator Resveratrol

Obnova buněk

Stárnutí buněk neboli buněčná senescence souvisí s mnoha projevy celkového stárnutí organismu. Na základě rozsáhlých studií s využitím umělé inteligence bylo ale zjištěno, že některé složky umí ovlivnit dráhy v těle spojené se stárnutím buněk a udržet je déle mladistvé. Další pak snižují zátěž spojenou s vyčerpanými buňkami jejich odstraněním či recyklací.

Doplněk GEROPROTECT® nestárnoucí buňky může pomoci „vrátit čas na buněčné úrovni“. Byl vyvinutý s využitím umělé inteligence a pomocí inovativního algoritmu byly vybrány čtyři obzvláště silné geroprotektory, které mohou pomoci chránit organismus před účinky buněčného stárnutí.

Optimální výživa

Tajemství dlouhověkosti spočívá z velké části ve správné výživě. Nejlepší je dbát na vyváženou stravu, občas ale ani to nestačí. Ať už některé důležité složky chybí kvůli dietnímu omezení, ročnímu období nebo z jiných důvodů, pomoci mohou doplňky stravy s obsahem důležitých vitamínů a minerálů, jako je například multivitamín na rostlinné bázi.

multivitamín antiaging

Detoxikace organismu

Volné radikály mohou tělo zbytečně zatěžovat a přispívat k poškození buněk. Přestože umí naše tělo škodlivé látky samo odstranit, často je velmi prospěšné detoxikaci organismu podpořit, jelikož je důležitou součástí udržení mladistvosti. Detoxikaci napomáhají různé antioxidanty.

Složky podporující anti-aging

Existuje celá řada složek, které podporují anti-aging a na nové se stále přichází. Mezi ty nejúčinnější patří například:

  • Resveratrol podporuje mladistvé geny, zdravou reakci na inzulín a zdravou zánětlivou reakci. Vyskytuje se například v modrých hroznech, borůvkách, ořechách a kakau
  • Nikotinamid ribosid vede ke zvýšení hladiny koenzymu NAD+, který je velmi důležitý pro funkci mitochondrií
  • Luteolin stimuluje jí autofagi tím, že podporuje tvorbu nových lysozomů (tzv. recyklačních továren uvnitř buněk) a zamezuje procesům, které autofagii naopak brzdí
  • Koenzym Q10 je důležitou součástí funkce mitochondrií, jelikož napomáhá přeměně energie z tuků a cukrů na buněčnou energii
  • Theaflavin pomáhá snižovat zátěž senescentních buněk, podporuje zdravé dělení buněk a zdravou zánětlivou reakci.
  • Omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé vlastnosti a mohou podpořit zdraví kůže, kloubů a srdce i kognitivní funkce.
  • Vitamín C pomáhá neutralizovat volné radikály v těle, které vedou k oxidativnímu stresu. To pomáhá oddalovat viditelné známky stárnutí pleti.
  • Vitamín D může být účinnou prevencí předčasného stárnutí, jelikož chrání pokožku před UV zářením, které podporuje vznik vrásek.
  • B komplex (vitamíny skupiny B) působí jako koenzym pro funkci mitochondrií a jsou nezbytné pro zpracování sacharidů, lipidů a bílkovin.
  • Kurkuma, která funguje jako antioxidant a výzkumy naznačují, že aktivuje určité proteiny, které pomáhají oddálit stárnutí buněk a podporují dlouhověkost.
  • EGCG může obnovovat funkci mitochondrií, působit na buněčné dráhy spojené se stárnutím a podporovat autofagii.
  • L-theanin může dle některých studií zlepšit funkci mozku u lidí ve středním věku a chránit před jaterní dysfunkcí, oxidačním stresem a chronickým zánětem.
Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡