Mužská potence a stárnutí: Jak zůstat vitální

Sexuální zdraví je důležitou součástí spokojeného života. V důsledku přirozeného procesu stárnutí však často dochází k poklesu mužské potence, sexuálního zdraví a vitality. Naštěstí existuje několik způsobů, kterými můžete tomuto poklesu předcházet nebo jej dokonce částečně zvrátit a být zase sami sebou.

mužská potence a sexuální zdraví

Co je mužská potence 

Mužská potence se dá definovat jako schopnost zplodit potomka, případně jako schopnost muže dosáhnout erekce a udržet ji pro uspokojivý sexuální styk. Jde o komplexní proces, který zahrnuje fyzický, psychický a hormonální aspekt.

  • Fyzický aspekt: Mužská potence je spojena s krevním oběhem a zdravím cév. Během sexuálního vzrušení dochází k řadě procesů, které umožňují rozšíření cév a přítok krve do penisu, což vede k erekci a jejímu zachování erekce po dobu sexuální aktivity.
  • Psychický aspekt: Mužská potence je silně ovlivněna psychickými faktory, jako je sexuální touha, sebevědomí a emocionální stav. Stres, úzkost, deprese a další psychické problémy mohou sexuální funkci negativně ovlivňovat.
  • Hormonální aspekt: Testosteron, hlavní mužský pohlavní hormon, hraje důležitou roli v regulaci sexuálního chování a funkce. Nedostatek testosteronu může vést ke snížení sexuální touhy a potence.

Vliv stárnutí na mužskou potenci

Jelikož je mužská potence tak komplexní, může ji ovlivňovat řada faktorů, které často úzce souvisí s věkem. Na mužské sexuální zdraví mají při stárnutí vliv zejména:

  • Hormonální změny
  • Kardiovaskulární zdraví
  • Léky a zdravotní stav
  • Psychická pohoda
  • Zdraví prostaty
  • Životní styl

Jak zůstat vitální a udržet si sexuální zdraví?

Je důležité si uvědomit, že proces stárnutí je individuální a vliv jednotlivých faktorů na sexuální zdraví se u každého muže liší. Pro udržení vitality je ovšem ideální pracovat preventivně na všech aspektech a podporovat tak své celkové i sexuální zdraví.

Udržení zdravé hladiny testosteronu

Testosteron je klíčový hormon, který ovlivňuje mužskou sexuální funkci a celkové zdraví. Má vliv na kvalitu kostní a svalové hmoty, sílu a další. Některé faktory ovšem mohou ovlivnit schopnost těla produkovat testosteronu dostatek a právě stárnutí je jedním z nich.

Jak produkci testosteronu podpořit? Dopřejte si dostatek spánku, vyváženou stravu bohatou na zinek a omega-3 mastné kyseliny a vyhýbejte se stresu. Produkci testosteronu a udržení jeho zdravé hodnoty může podpořit také doplněk stravy Testosteron Elite, který obsahuje luteolin a výtažky z granátového jablka a kakaových bobů.

Podpora kardiovaskulárního zdraví

Jak jsme vysvětlili na začátku článku, mužská potence je úzce spojena s krevním oběhem a zdravím cév. V případě, že cévy ztratí svou elasticitu a schopnost reagovat, vzniká problém s přítokem krve a následnou erekcí. Proto je v rámci péče o mužské sexuální zdraví důležité podporovat také zdraví cév. 

Aktivní složka KaempMax™ v doplňku stravy Male Vascular Sexual Support obsahuje patentovaný extrakt z černého zázvoru. Ten podporuje syntézu oxidu dusného, což napomáhá uvolnění krevních cév a zdravému průtoku krve. Kromě toho černý zázvor také podporuje reakci mužského mozku na sexuální podněty a pozastavuje enzym, který sexuální reakci negativně ovlivňuje.

Udržování celkového zdraví

Na sexuální vitalitu mohou mít vliv také různá onemocnění a léky. Jedná se například o zdravotní stavy související s diabetem, obezitou, depresí a o léky na kardiovaskulární onemocnění. Je proto důležité hlídat si své celkové zdraví, konzultovat vliv léků s lékařem a reagovat na případné vedlejší negativní účinky.

Udržování psychické pohody

Psychický stav hraje důležitou roli v sexuálním zdraví mužů i žen. Správná psychická pohoda pozitivně ovlivňuje touhu, potenci i celkový sexuální prožitek. Se stárnutím ovšem často souvisí nárůst stresu, úzkostné stavy, zhoršená nálada i pokles sebevědomí.

K udržení psychické pohody může napomoci například:

  • Stresový management: Efektivnímu řešení stresových situací mohou pomoci různé techniky relaxace, jako je meditace, hluboké dýchání, jóga nebo procházky v přírodě.
  • Otevřená komunikace: Komunikace v partnerském vztahu posiluje intimní vztah a pomáhá snížit napětí. Diskutujte o svých sexuálních potřebách, přáních a fantaziích a posilujte vzájemnou důvěru.
  • Posilování sebevědomí: Pracujte na zvyšování sebevědomí a pozitivního vnímání vlastního těla. Pomoci může aktivní životní styl i eliminace příznaků stárnutí. Přečtěte si náš článek o vlivu koenzymu NAD+ v boji proti stárnutí.
  • Řešení depresí a úzkostí: V případě, že vás trápí dlouhodobé deprese nebo úzkosti, nebojte se obrátit se na profesionálního terapeuta nebo psychologa. Psychické problémy jsou stejně běžné a důležité, jako ty fyzické.
  • Aktivní životní styl: Zapojte se do různých aktivit, udržujte si zájmy a koníčky a zkoušejte nové věci. Udržíte si tak psychickou pohodu, kognitivní zdraví a mladistvou radost ze života.
  • Kvalitní spánek: Nezapomínejte na dostatečný a kvalitní spánek, který je důležitý jak pro psychickou pohodu, tak pro celkové fungování těla. Přečtěte si našich 15 ověřených tipů pro kvalitní spánek

sexuální zdraví a psychická pohoda

Podpora zdraví prostaty

S věkem se zvyšuje riziko spojené s problémy s prostatou, jako je zvětšení prostaty a rakovina prostaty. Jak samotné zdravotní problémy, tak jejich léčba mohou mít negativní vliv na sexuálníí funkci. Případné problémy se snáze řešení, když jsou odhalené včas, proto nepodceňujte preventivní návštěvy u doktora.

Na zdraví močových cest a prostaty může mít pozitivní vliv doplněk stravy PalmettoGuard®. Ten mimo jiné obsahuje extrakt z plodů palmy trpasličí bohatých na beta sitosterol, který podporuje zdraví a funkci prostaty a má protizánětlivé a antioxidační účinky.

Udržování zdravého životního stylu

Nakonec ještě připomeneme, že je nutné udržovat celkový zdravý životní styl. To znamená zejména:

  • Kvalitní a vyvážená strava, kterou můžete doplnit vhodnými doplňky stravy
  • Dostatečný pitný režim, bez kterého správně nefunguje procesy v těle
  • Pravidelný pohyb, který má pozitivní vliv na vitalitu svalů a kostí
  • Dostatek spánku, který napomáhá obnově těla a mysli
  • Vyhýbání se konzumaci alkoholu, cigaret a drog
  • Preventivní kontroly u lékaře i samovyšetření

Mužskou potenci a sexuální zdraví ovlivňuje mnoho faktorů, na řadu z nich ale máte přímý vliv. Se správným přístupem můžete zůstat vitální a užívat si sexuálního zdraví v jakémkoli věku.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡