6 doplňků stravy na léto, které byste měli přibalit na dovolenou

V létě se naše tělo musí vypořádat s větší zátěží než po zbytek roku. Extrémní teploty, vyšší aktivita, změna prostředí, slunce, ochutnávání nových kuchyní a mnoho dalších aspektů může mít negativní dopad zdraví. Proto, ať už se chystáte na dovolenou nebo trávíte léto ve městě, neměli byste péči o své zdraví zanedbávat. Máme pro vás tipy na nepostradatelné doplňky stravy na léto.

6 nejlepších doplňků stravy na léto

Letní měsíce jsou časem odpočinku, relaxace a dovolených. Abychom si tyto chvíle užili naplno a zůstali zdraví a plní energie, je důležité se zaměřit na zdravou životosprávu. Často se však stane, že stravu, množství pohybu nebo kvalitu spánku zanedbáváme. Aby tělo strádalo co nejméně, mohou pomoci vhodné doplňky stravy. Jaké se na léto hodí?

péče o zdraví v létě

1. Melatonin pro kvalitní spánek

Kvalitu spánku v létě ovlivňuje celá řada faktorů. Nejen změna denního režimu na dovolené, časový posun a s ním spojený jet lag či jiné prostředí plné nových vjemů, ale také samotné prodloužení dne. V případě funkčního cirkadiánního rytmu je tma pro mozek signál, že se má připravit ke spánku, světlo naopak dodává energii.

Tuto reakci spouští v těle přirozeně přítomný hormon melatonin, jehož hladina se večer zvyšuje a s rozedníváním naopak klesá. Změna časového pásma, ročního období, ale také běžné náplně dne pak může způsobit, že melatoninu není dostatek a kvalita spánku klesá.

S tím může pomoci zejména snaha o udržení denního rytmu, ale také vychytávky, jako jsou pořádné závěsy nebo maska na oči, které zajistí absolutní tmu. Zlepšit kvalitu spánku pak může také melatonin ve formě doplňku stravy.

2. Probiotika pro zdravá střeva

Kuchyně je jedním z nejlepších způsobů, jak na dovolené poznat místní kulturu. Ochutnávání nových pokrmů s sebou však často nese nepříjemné střevní komplikace. Jak jim předcházet a zároveň se neochudit o chutě světa? Posílením zdraví střev.

Trávicím potížím na cestách, jako jsou průjem, zácpa nebo nadýmání, můžete předcházet posílením střevní mikroflóry. Tomu napomáhají probiotika, prospěšné bakterie, které se nachází například v jogurtech, kysaném zelí, kombuše, kimchi a dalších fermentovaných produktech, případně v doplňcích stravy.

Tip: Přečtěte si náš článek o vlivu probiotik a trávicích enzymů na trávení.

probiotika na dovolenou

3. Vitamín C pro posílení imunity

Změny prostředí, horší kvalita stravy i dlouhé noci mohou oslabovat naši imunitu. Pak stačí špatně nastavená klimatizace v kanceláři nebo v letadle a na nepříjemnou chřipku je zaděláno. Nezapomínejte proto ani v létě na svůj imunitní systém. Jedním z účinných tipů na posílení imunity je pravidelné doplňování vitamínu C.

4. Hořčík proti křečím

Začali jste v létě více sportovat a trápí vás nadměrná únava, křeče nebo bolest svalů? Kvůli zvýšenému výdeji energie a výraznějšímu pocení můžete trpět nedostatkem hořčíku, minerálu nezbytného pro optimální funkci mnoha procesů v těle. Jeho nedostatek se často projevuje právě jako křeče, únava nebo zhoršená regenerace.

Chcete vědět, jaké další příznaky můžete zpozorovat? Přečtěte si náš článek o nedostatku hořčíku a způsobech, jak jej nejlépe doplnit. Kontrolu nad dostatkem všech důležitých vitamínů a minerálů vám pomůže udržet také vhodný multivitamínový doplněk stravy.

5. Antioxidanty pro zdraví pokožky

Vystavujete svou pokožku v létě slunci a užíváte si její bronzový nádech? Nezapomeňte, že je důležité ji chránit před škodlivými účinky UV záření. Vsaďte na kvalitní opalovací krém s vysokým UV faktorem, vhodné oblečení a v době, kdy je slunce nejsilnější (mezi jedenáctou a třetí hodinou) se slunečnímu záření raději úplně vyhněte.

Chránit pokožku před poškozením volnými radikály a předčasným stárnutím můžete také pomocí vhodných antioxidantů. Hodí se například beta-karoten, resveratrol nebo glutathion. Nezapomeňte však, že krásné opálení nestojí za zbytečné vrásky a už vůbec ne za rakovinu kůže.

zdraví v létě

6. Nootropika pro doplnění energie

Chybí vám v létě energie, máte problém se soustředit, bojujete se stresem a chybí vám motivace? Nejste v tom sami. Ať už se s těmito stavy potýkáte po návratu z dovolené nebo vlivem vln veder, mohou pomoci vhodná nootropika.

Tyto přírodní doplňky stravy podporují mozkovou činnost, schopnost koncentrace, paměť, redukují únavu a odbourávají stres. Po jakých nootropikách v létě sáhnout se dočtete v našem předchozím článku.

Horké letní dny mohou být náročné pro naše tělo i mysl. Mnoho z nás proto ve vysokých teplotách bojuje s nízkou hladinou energie a často se dostavuje únava, stres a různé zdravotní obtíže. Pomoci naštěstí mohou správné doplňky stravy, kterými podpoříte svou imunitu a dáte tělu sílu vypořádat se s novými výzvami. Užívejte si léto naplno, ale nezapomeňte myslet na své zdraví. Je to to nejcennější, co máme.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡