VITAMÍN D
Vitamín D je vitamín rozpustný v tucích. Je součástí mnoha metabolických procesů v celém těle a ja důležitý pro naše zdraví. Mimo jiné vitamín D přispívá k normální funkci imunitního systému . Podílí se také na podpoře vstřebávání a využití vápníku v těle. Pomáhá tělu udržovat normální funkci kostí a svalů. Narozdíl od ostatních vitamínů je vitamín D produkován naším vlastním tělem v reakci na expozici slunečnímu záření. V čem je vitamín D obsažen?
#showmore#
Jaké jsou zdroje vitamínu D?
Tučné ryby: Například sleď, makrela či losos – patří mezi nejlepší přírodní zdroje vitamínu D.
Olej z tresčích jater (rybí tuk): Velmi koncentrovaný zdroj, který často slouží jako doplněk stravy.
Vaječný žloutek: I když v menším množství, přispívá k celkovému příjmu vitamínu D.
Divoké jedlé houby: Houby nalezené v přírodě obsahují výrazně více vitamínu D než ty z pěstíren.
Sluneční záření: Lidská pokožka je schopna syntetizovat vitamín D při vystavení UVB záření, což je přirozený a důležitý zdroj tohoto vitamínu.
Existují však i syntetické formy či formy vhodné pro vegany a vegetariány pro optimální suplementaci.
Vitamín D – účinky
Existuje mnoho důležitých účinků vitamínu D, které významně prospívají našemu organismu. Mezi nejdůležitější účinky, patří:
Vitamin d a kosti – posiluje kostní strukturu a zajišťuje správnou mineralizaci.
Posílení imunitního systému – ochranu před infekcemi.
Zlepšení nálady – prevence deprese a podpora psychické pohody a zlepšení kognitivních funkcí.
Zvýšení celkové vitality a snížení únavy .
Jak užívat vitamín D?
Správná suplementace je zásadní pro optimální a správné fungování těla. Jak užívat vitamín D opravdu efektivně?
Vitamín D můžete suplementovat na našem e-shopu ve dvou formách:
Vitamín D3 , který je samostatný. A nebo Vitamín D3 + K2 je výhodnější variantou díky synergii s vitamínem K2, který pomáhá se vstřebáváním i jako prevence proti kardiovaskulárním problémům. Vitamín K2 pomáhá s lepším metabolismem vápníku.
Kdy brát vitamín D3?
Nejlepší je užívat ho ráno, nebo během oběda, opět vždy spolu s jídlem obsahujícím tuky. Tím podpoříte jeho lepší vstřebávání a celkovou účinnost.
Doporučuje se:
- Užívat s jídlem bohatým na tuky , aby se zajistila optimální absorpce.
- Dodržovat doporučenou denní dávku vitamínu D podle individuálních potřeb – obvykle se denní dávka vitamínu D pohybuje kolem 800–1000 IU (20–25 mikrogramů) denně . Vždy však záleží na individualitě člověka, či jeho deficitu.
- Konzultovat případné zvýšení dávky s lékařem, zejména při známkách většího deficitu .
Jak dlouho užívat vitamín D?
Doba suplementace závisí na individuálním stavu a ročním období. V zimních měsících, kdy je slunečního záření méně, se často doporučuje delší užívání, případně zajít na pravidelnou kontrolu hladiny vitamínu D z krve, aby bylo dosaženo udržení optimálního stavu.