SUPER OMEGA 3
Značky
Omega-3 vs. Omega-6
Stejně jako omega-3, i omega-6 patří do skupiny polynenasycených mastných kyselin. Naše tělo potřebuje přijímat oba typy, problém ovšem bývá ve výsledném poměru omega-3 a omega-6.
Ideální poměr omega-3 a omega-6 je 1:2 nebo 1:3. Naše strava je ale velmi bohatá na zdroje omega-6, jako je slunečnicový, palmový, kukuřičný či sójový olej, proto omega-6 mastné kyseliny často převyšují omega-3 výrazněji, a to i v poměru 20:1.
Při nadbytku omega-6 mastných kyselin vzniká riziko chronického zánětu, který může být jednou z příčin civilizačních onemocnění, jako jsou srdeční choroby, metabolický syndrom, diabetes i mnoho typů rakoviny.
Jak zajistit správný poměr omega-3 a omega-6?
V první řadě je třeba zjistit, jak vaše strava vypadá nyní a jaký poměr mastných kyselin přijímáte. V případě výrazného nadbytku omega-6 je pak třeba upravit jídelníček a to tak, aby došlo ke snížení příjmu omega-6 a zvýšení příjmu omega-3.
Mezi potraviny bohaté na omega-3 patří tučné ryby a rybí olej, z rostlinných zdrojů pak mořské řasy, lněná semínka, chia semínka, lněný olej nebo vlašské ořechy. Pro dosáhnutí požadovaného příjmu omega-3 je pak možné sáhnout také po kvalitních doplňkách stravy.