Kurkuma: zlatý a voňavý poklad z orientu

Věřím, že kurkumu znáte a používáte ji zejména v kuchyni. Možná vás napadne spojitost mezi kari kořením a kurkumou. Obě tato koření podobně voní a mají i stejnou barvu. Čím to? Kari je směs několika koření, přičemž jeho hlavní složkou je právě kurkuma.

 

Věřím, že kurkumu znáte a používáte ji zejména v kuchyni. Možná vás napadne spojitost mezi kari kořením a kurkumou. Obě tato koření podobně voní a mají i stejnou barvu. Čím to? Kari je směs několika koření, přičemž jeho hlavní složkou je právě kurkuma.

Kurkumu znali a používali Indové už přibližně 2 000 let př. n. l. Když tato rostlina doputovala na starý kontinent (přibližně ve středověku, i když známá zde byla už ve starověku), Evropané jí začali říkat indický šafrán. Dnes se můžeme setkat i s označením žlutý zázvor.

kurkuma účinky na zdraví

 

Ostatně, kurkuma a zázvor jsou blízcí příbuzní. Oba pochází ze stejných asijských končin a vyžadují podobné podmínky pro pěstování. Kurkuma dlouhá (curcuma longa), což je dborný název této rostliny, ukládá největší množství svých živin do hlízovitého oddenku. Po oloupání nebo nakrájení oddenku se na vás doslova rozsvítí jasná oranžová barva. Výroba koření probíhá tak, že se hlíza usuší a následně namele. 

Pokud byste si chtěli kurkumu vypěstovat sami, stačí vám k tomu oddenek a písčitá půda. Protože je rostlina původem z teplých krajů, potřebuje dostatek slunečního světla a tepla, a to i přes zimu. Na výsledek si počkáte zhruba 10 měsíců. Sklizeň je vhodná v době, kdy rostlině opadají první listy.

Pro milovníky pokojových rostlin mám také dobrou zprávu: kurkuma neslouží pouze k jídlu. Při správném pěstování se můžete pokochat jejími květy, které vás okouzlí bílou, růžovou nebo fialovou barvou.

Ačkoli pochází kurkuma z jižní Asie, dnes se ve velkém pěstuje také v severní Africe a v Peru.
Kurkuma je známá také jako přírodní barvivo. Účinnou složku, která se jmenuje kurkumin, najdete pod označením E100 například v polévkách, omáčkách, jogurtech, pudincích a hořčici, kterým dodává žlutou barvu. Tohoto „éčka“ se nemusíte děsit, protože jde o čistou přírodní složku.

Účinky na zdraví

Vnitřní užití

Tisícileté užívání kurkumy východními národy má opodstatnění i v tom, že tato rostlina má příznivé účinky na zdraví. Důkazem toho je její hojné využívání v ajurvédě v rámci léčby přírodními zdroji.

Po staletí se ví, že kurkuma má protizánětlivé účinky a ulevuje od bolesti. Tato kombinace vám pomůže, pokud se například odřete. Když přiložíte kurkumu na odřené místo, dezinfikujete tím ránu. Obdobné protizánětlivé účinky má i zázvor nebo hřebíček. A jestliže nastrouhanou kurkumu sníte v horkém mléce nebo v polévce, bolest by měla pominout. Takže teď už víte po čem sáhnout, pokud vaše lékárnička zrovna zeje prázdnotou :-).

Výhodou je i to, že na rozdíl od léků proti bolesti kurkuma nemá nežádoucí účinky. Pokud nechcete užívat léky typu ibuprofen právě kvůli jejich vedlejším účinkům, nebo vám nesedí na žaludek, pak je kurkuma přírodní volbou číslo jedna. Kurkumové kapsle jsou čistým organickým produktem, které obsahují pouze tu nejúčinnější látku z kurkumy – tedy její extrakt. To v praxi znamená, že mají několikanásobně vyšší účinek než čerstvá kurkuma.

Jako prevenci lze využívat kurkumu proti chřipce, protože má antivirové účinky a usnadňuje odkašlávání. Považuje se také za přírodní antibiotikum a silný antioxidant, takže ji můžete nasadit i při problémech s játry. Její protizánětlivé účinky pomáhají udržovat správnou funkci jater a kurkumin navíc posiluje buňky imunitního systému.

Dále má kurkuma vliv na dobré trávení, protože podporuje tvorbu žluči. Také bylo dokázáno, že při pravidelném užívání snižuje cholesterol.

Možná jste na trhu zaznamenali i kurkumové kapsle na hubnutí. Kurkuma v kombinaci se zázvorem svými mechanismy skutečně zabraňuje ukládání tuků v těle a zázvor urychluje metabolismus, ovšem bez pohybu a vyvážené stravy nelze spoléhat jen na tyto kapsle.

Také se říká, že hojné užívání kurkumy v Indii pravděpodobně způsobilo, že je tam velmi nízký výskyt Alzheimerovy choroby.

Vnější užití

I při zevním použití má kurkuma své nezaměnitelné místo, a to především v péči o pleť a vlasy. Kurkuma je vhodná hlavně na mastný typ pleti, protože čistí póry. Dnes už je známé, že problémy s akné mají lidé s mastným typem pleti. Akné je zánětlivé onemocnění kůže, od kterého může pomoci právě kurkuma a její protizánětlivé účinky. Lidé trpící akné si nemohou vynachválit masku v podobě kurkumy smíchané s medem, kdy zaznamenali zlepšení pleti už po několika týdnech.

Co se týče vlasové péče, velmi prospěšné jsou zábaly z kurkumy a olivového oleje. Kurkuma zbavuje lupů, posiluje vlasové kořínky, čímž zabraňuje vypadávání vlasů.

Další využití kurkumy můžete vyzkoušet na svých zubech. Chcete-li mít zářivý chrup jako z reklamy na zubní pastu, zkuste smíchat kokosový olej s kurkumou a chvíli tuto směs nechat „převalovat“ v ústech. Účinky jsou multifunkční: kurkuma vám pomůže zbavit se žlutého nádechu zubů a kokosový olej vyčistí dutinu ústní.

No není ta kurkuma skutečně zázračná? Je. A po generace tomu věří i některé asijské národy, protože pro ty je kurkuma symbolem bohatství a nejeden Ind nosí kousek kurkumy vždy při sobě jako ochranný amulet.

Recepty pro zdraví 

Taky už se vám sbíhají sliny na nějaké to voňavé a barevné jídlo s tímto kořením? Tak rychle do naší virtuální kuchyně!

Zlaté mléko

Tento jednoduchý recept pomáhá jako prevence před nachlazením a také se hodí večer na dobrý spánek. Kombinace medu, kajenského pepře, skořice a kurkumy je léčivá bomba!
Budete potřebovat: 1 hrnek mléka (nejlépe rostlinného), 1 lžičku mleté kurkumy, ½ lžičky skořice, špetku kajenského pepře a 1 lžičku másla. V mléce svařte všechny ingredience a je hotovo :-). Pokud chcete, nápoj si oslaďte medem.

Tikka Masala

Kdo byl někdy v indické restauraci, určitě toto jídlo zná. Můžete si ho dát buď jen tak, nebo s domácími plackami. Na 500 g kuřecích prsou si připravte marinádu z 1 bílého jogurtu, trošky čerstvého zázvoru, 1 stroužku česneku a 1 lžíce koření garam masala. Maso nechte marinovat několik hodin, nejlépe přes noc. Na omáčku osmažte 1 cibuli s 1 lžící zázvoru, stroužkem česneku, 1 lžičkou kurkumy, 1 lžičkou římského kmínu a špetkou skořice. Poté přidejte 2 nakrájená rajčata, plechovku krájených rajčat, chilli papričku, 1 smetanu ke šlehání a osolte. Maso jednoduše upečte v troubě, ale tak, aby zůstalo šťavnaté. Poté ho přidejte k omáčce a chvíli povařte. Podávejte s rýží nebo domácími plackami. Na ty stačí osmažit klasické těsto na pizzu na pánvi na sucho z obou stran.

Čočkový dhal

V poslední době velmi populární veganské jídlo. Na 1 lžíci kokosového oleje osmažíte nakrájenou cibuli, poté přidáte lžíci nakrájeného zázvoru a česneku. Zasypete lžící kurkumy a garam masaly. Po orestování přidejte 300 g červené čočky a plechovku nakrájených rajčat a to vše zalijte kokosovým mlékem. Pokud budete chtít řidší konzistenci, můžete dolít vodou. Nakonec osolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou.
Jestliže nechcete stát u plotny, a přesto si dopřát kurkumu, v současnosti jsou u nás i ve světě velmi populární již namíchané kurkumové směsi. Volně prodejné je kurkuma latté a různé lahodné čaje s kurkumou. Jako prevence vám však nejlépe poslouží kapsle s vysokým podílem extraktu z kurkumy.
 

Důležitý tip: kurkumin je rozpustný v tucích. Pokud jíte kurkumu „jen tak“, vstřebá se pouze nepatrné množství účinných látek. Pro konzumaci je lepší smíchat sušenou či čerstvou kurkumu s olejem nebo máslem a podpořit tak vstřebatelnost kurkuminu. Další potravinou, která pomáhá vstřebat kurkumin, je černý pepř. Je vědecky dokázáno, že vstřebatelnost kurkuminu je několikanásobně zvýšena použitím piperinu, což je extrakt z černého pepře. Právě z těchto důvodů je vhodné užívat kurkumové kapsle, kdy se účinné látky po požití ihned vstřebají do organismu. To zajišťuje mimo jiné 95% extrakt z kurkumy obsažený v každé kapsli. V extraktu nenajdete žádné další látky, které by snižovaly účinnost kurkumy. Pozor by si měly dát těhotné ženy, každodenní konzumace kurkumy může vyvolat děložní stahy.
 

Na závěr ještě několik slov o výběru kurkumy. Samozřejmě je vhodné si kurkumu pěstovat doma, protože máte zaručenou její kvalitu. Ne vždy se to však povede. Při nákupu kurkumy si hlídejte, odkud pochází a kde a jak byla skladována. Chtějte tu nejvyšší možnou kvalitu, pokud to s jejím užíváním myslíte vážně. Vím, že je někdy složité se k těmto informacím dopátrat, ale kvalitní věci potřebují nějaké to úsilí. To samé platí i o kurkumě v kapslích. Čtěte informace na obalu a zaměřte se na ten produkt, kde je extrakt vyšší než 90 %, protože to vám zajistí maximální účinnost. Kapsle Mentis Lab mají jeden z nevyšších podílů extraktu kurkumy na trhu, což je zaručeno přísnými požadavky na kvalitu při výrobě. A vaše zdraví si zaslouží prémiovou kvalitu.

Anička z Mentis

Zdroj: Všechno je dobré, Hanka Synková, TRITON 2013
Photo by Prachi Palwe on Unsplash

 

 
Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad [&] techka s.r.o.
Redesign by Filipes Media 🧡