Biohacking. Pro někoho zcela neznámý pojem, pro jiného velká životní změna. Co se pod tímto termínem vůbec skrývá? Biohackingem se označuje set životních změn, díky kterým můžete maximalizovat potenciál vašeho těla a docílit toho nejlepšího pocitu. Vše závisí na vás, vašem nastavení a touze zlepšit svůj životní styl. Nejedná se o nic jiného, než o přístup ke své vlastní biologii, se kterým vám pomohou nejen osvědčené technologie, ale i suplementy a každodenní návyky.
Nestárněte, aneb biohacking a anti-age metody
Snahu o to zůstat stále mladí a krásní měli lidé už od antiky. Tenkrát sice měli jiné metody, ale nikoho z nás nepřekvapí, že ty dnešní jsou mnohem více osvědčené a účinné. Jak se tedy jmenuje zázračný lék na krásu a kde ho sehnat? Kdyby to bylo tak jednoduché, už byste o něm bezpochyby věděli, bohužel žádný takový zázrak zatím neexistuje, ale něco jemu podobné ano.
Biohacking se stává více a více populárnějším tématem a není divu, že se v současné době mnohem více zkoumají látky v těle, které s ním mají nějakou spojitost. Mezi prvními byla zkoumána látka resveratrol. Jedná se o přírodní antioxidant, který se pro své antioxidační a antibakteriální účinky přidává do volně prodejných doplňků stravy. Jeho přirozený výskyt není jen v rostlinách, ale i potravinách a nápojích, o kterých se traduje, že zpomalují stárnutí. Asi vás nepřekvapí, že se tedy nachází ve víně, a právě proto je často spojován i se známým francouzským paradoxem. Ten tvrdí, že ačkoli Francouzi konzumují nadměrné množství vína, tučného jídla a cholesterolu, stále patří ke zdravější části populace, především co se srdce týče.
Proč užívat resveratrol pravidelně a kde ho najdeme?
Stejně jako rostliny, které jsou díky němu chráněné od vnějších stresových a nepříjemných vlivů, jako je hmyz, predátoři, poranění, infekce či plísně, jsme údajně chráněni i my. Nyní je resveratrol považován za nejúčinnější a nejpřirozenější antioxidant. Kromě nejznámějšího červeného vína a jeho hroznů ho najdete i v kakau, ořechách (především arašídech a pistáciích) a tmavých bobulovinách: brusinkách, moruších nebo borůvkách. Ne vždy je jednoduché dostat dostatečné množství resveratrolu z těchto potravin. To především kvůli jejich sezónnosti výskytu a vyšší ceně. V takovém případě je nejlepší sáhnout po kvalitních doplňcích stravy, jako je například Mentis Brain cell Regenerator & resveratrol nebo NAD+ Cell Regenerator.
Příznivé účinky
O příznivých účincích se poprvé vědci dozvěděli v roce 1940, když zjistili, že se mikrobům, kvasinkám a jinému drobnému hmyzu v důsledku toho prodlužuje délka života. Účinky proti stárnutí se prokázaly ve studiích provedených na ovocných muškách, myších a rybách, které byly porovnávány s pozorovanou skupinou, jež tyto látky nedostávala. Z výzkumu vzešly překvapivé výsledky a potvrdila se teorie o významných účincích této látky.
Oxidanty se v našem těle vyskytují jako přirozený důsledek trávení, špatného životního stylu, ale i pohybu a jiných přirozených životních procesů. Za rychlostí a intenzitou jejich tvorby stojí zmiňovaný životní styl (kouření, nadměrná konzumace alkoholu, nezdravé stravování, znečištěné prostředí atd.) V případě, že vaše tělo některý z těchto stresorů nezvládá zpracovat, můžete se dostat i do závažných zdravotních problémů jako je rakovina, nádorové bujení a další. Ukázalo se, že strava bohatá na rostlinné antioxidanty a fytonutrienty, jako je právě resveratrol, je tou správnou cestou.
Další významné účinky resveratrolu:
- zlepšuje paměť,
- posiluje imunitu,
- výrazně pomáhá při léčbě boreliózy,
- stabilizuje hladinu cukru v krvi,
- zlepšuje citlivost buněk na inzulín,
- vyrovnává hormonální disbalance – ženám pomáhá se zvýšenými hladinami testosteronu a mužům s přebytkem estrogenu
- působí protizánětlivě, má účinky proti plísním a alergiím,
- bojuje proti stárnutí na buněčné úrovni,
- podporuje běžnou produkci energie v buňkách,
- podporuje běžné kognitivní funkce.